Maanantaina Tietotekniikan opettajan työvälineitä -kurssin demoissa oli aiheena ruudunkaappausvideoiden tekeminen; tein kesken jääneen osan eli Wink:llä tehtävän ruudunkaappausopetusvideon tänään loppuun. Aiheena videossani on OpenOffice:n Impress-esitysgrafiikkaohjelman (eli Microsoftin PowerPointtia vastaavan) Slide Master -toiminnallisuuden käyttäminen ja käyttötarkoitus ylipäätäänkin. Koska Impress ja PowerPoint ovat melko samanlaisia, voi videota hyödyntää myös vastaavan asian opetteluun PowerPointissa.
Katso video
Puutteita videossa
Video ei ole mikään esimerkki hyvästä esityksestä ulkoasun tai värivalintojen suhteen. Lisäksi videossa on joitakin selviä puutteita, jotka hankaloittavat sen käyttämistä: esim. jotkut valikkovalinnat tehdään liian nopeasti, puhekuplat näkyvät liian lyhyen (tai liian pitkän) aikaa tmv. Myös tiedostokokoa pitää jatkossa yrittää saada pienemmäksi.
Jatkokehitysideoita
Winkillä voi luoda myös (.exe-muotoisia) standalone-versioita videoista. Nämä videot toimivat Windows-koneilla suoraan työpöydältä ilman että mitään kilkkeitä tai plug-ineja tarvitsee asentaa.
Wink tarjoaa mahdollisuuden tehdä ruutupysäytykset niin, että käyttäjän on itse klikattava hiirellä kun haluaa videon jatkuvan. Tätä toimintoa käytän todennäköisesti seuraavissa videoissa kiinteästi ajastettujen pysäytysten ja puhekuplien fikseerattujen näkymisaikojen sijaan...give control to the people.
Sivuhuomautus kirjoituksen otsikkoon liittyen
Otsikossa käytin termiä PowerPoint-ohjelman, jotta sen perusteella on helpompi päätellä mistä puhutaan. Onhan tuo tietysti siinä mielessä harhaanjohtava, että video on tehty OpenOffice:n Impress:llä eikä Microsoftin PowerPointilla. PowerPoint on puhekielessä (valitettavasti) muotoutunut jonkinlaiseksi yleisnimeksi tietokoneella esitettävästä kalvo-/diaesityksestä...en kyllä tiedä itsekään mikä tuo yleisnimi pitäisi fiksuimmillaan olla. Mikähän mahtaa olla Kielitoimiston kanta PowerPoint-esityksistä...