7.1.2007

Neljä pulmatehtävää

Tunnelin läpi 12 minuutissa

Neljä henkilöä, Yrjö, Kati, Nella ja Vili, ovat tunnelin suulla, tarkoituksena on, että 12 minuutin kuluttua koko porukka kulkenut tunnelin läpi. Yrjö kulkee tunnelin läpi minuutissa, Kati kahdessa, Nella neljässä ja Vili viidessä minuutissa. Käytettävissä on yksi taskulamppu, jonka on aina oltava mukana tunnelissa kuljettaessa. Tunnelissa voi olla korkeintaan kaksi henkilöä kerrallaan ja henkilöt kulkevat aina hitaamman mukanaolijan nopeuden mukaan.

Kuinka/missä henkilöjärjestyksessä tunnelin läpi on kuljettava, jotta 12 minuutin aikarajaa ei ylitetä?

12 kuulaa, joista yksi on eripainoinen

On 12 kuulaa, joista yksi on eripainoinen (ei tiedetä onko kuula kevyempi vai painavampi kuin muut). Ratkaise 3:lla punnituksella mikä kuulista on eripainoinen.

Yksi hehkulamppu, kaksi huonetta, kolme valokatkaisijaa

Kaksi huonetta, joista toisessa on kolme valokatkaisijaa, toisessa katosta oven karmin korkeudella roikkuva hehkulamppu. Tasan yksi kytkimistä on kytketty hehkulamppuun, joka alkutilanteessa on poissa päältä. Huoneiden välillä ei ole näköyhteyttä. Olet aluksi siinä huoneessa, jossa valokatkaisijat ovat. Saat käyttää katkaisijoita haluamansa ajan, jonka jälkeen poistut huoneesta ja menet huoneeseen, jossa lamppu on. Ensimmäiseen huoneeseen ei saa enää palata. Jälkimmäiseen huoneeseen tultuasi sinulla on 10 sekuntia aikaa kertoa mikä ensimmäisen huoneen valokatkaisijoista on kytketty lamppuun.

Miten pystyt päättelemään oikean katkaisijan?

Kuinka monta köysitikkaan puolaa jää veden alle?

Laivan reunan yli heitetään köysitikkaat, joissa puolan paksuus on 2cm ja jokaisen puolan yläreunasta on matkaa seuraavan puolan alareunaan 16cm. Laskuveden aikana köysitikkaat ovat siten, että alimmaisen puolan alareuna juuri ja juuri koskettaa veden pintaa. Kuinka monta puolaa jää veden alle nousuveden aikana kun laskuveden ja nousuveden välinen korkeusero 82cm?

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...


Ratkaisin tämän ja siihen meni parin kolmen päivän aikana varmaan kymmenen tuntia. Mutta tuntui hyvältä, kun itse oivalsi ratkaisun.