Kaksi videota: Taito- ja taideaineiden sekä kilpailun, palkitsemisen ja aidon välittämisen tärkeys
Kaksi videota, jotka mielestäni ovat tunnin yhteispituudestaan huolimatta ehdottomasti katsomisen arvoisia. Molemmat videot ovat englanninkielisiä ilman tekstitystä.
Sir Ken Robinson - Do Schools Kill Creativity?
- "If you're not prepared to be wrong, you'll never come up with anything original...and by the time they [kids] get to be adults, most kids [of them] have lost that capacity...they have become frightened of being wrong." (5:50)
- "Picasso once said this, he said that: 'All children are born artists, the problem is to remain an artist as we grow up'...I believe that we don't grow into creativity, but out of it, or rather, we get educated out of it." (6:18)
ABC News - Stupid in America
- Parantaako rahan syytäminen koulupuitteisiin automaattisesti opiskelijoiden koulumenestystä? (6:55-14:30)
- Koulujen kilpailuttamisen vaikutus opiskelijoiden oppimisen tasoon Belgiassa (17:25-19:55)
Suomi on pärjännyt PISA-tutkimuksissa erittäin hyvin. Kuitenkin, kertovatko PISA-tutkimukset koko totuuden?
Ainakin matematiikan ja matemaattisen ajattelun osaamisessa on paljon kehitettävää, varsinkin asenteellisella puolella. Ehkä "asennevamman" taustana ovat sellaiset alakoulun opettajat, joilla on itsellä omilta kouluajoiltaan antipatioita matematiikaa kohtaan ja tätä kautta ehkä osittain tiedostamattaankin siirtävät matematiikan osaamista vähättelevän asenteensa oppilailleen. Minkä muun kouluaineen osaamattomuudesta ollaan lähes ylpeitä? "Emmä koskaan osannutkaan matikkaa, heh heh." Onko vähättely kenties vain suojelu-/suojautumismekanismi...suojaudutaan löymällä homma läskiksi?
Uskon, että luonnostaan lapsi/nuori haluaa oppia ja saada positiivista palautetta osaamisestaan. Jos hän kuitenkin kokee, ettei saa huomiota/palautetta, että opettaja ei aidosti välitä hänestä, alkaa oppilas hakemaan huomiota keinolla millä hyvänsä.
Luokattoman lukion ongelma, erityisesti suurissa lukioissa, hyvin pelkistetysti esitettynä on mielestäni se, että opiskelijan on hyvin vaikea saada kokemus siitä, että opettaja oikeasti välittää juuri hänestä...ja tämä rakkauden/välittämisen puute näkyy oppilaissa välinpitämättömyytenä. Tietysti on ne, jotka saavat huomiota ja palautetta, mutta paljon myös niitä, jotka eivät näitä saa.
Tämä menee jo melko kauas videoiden alkuperäisistä aiheista, mutta mielestäni kuitenkin liittyy asiayhteyteen, erityisesti ensimmäiseen videoon. Suomesta ja pohjoismaista yleensä käytetään termiä "hyvinvointivaltio". Taloudellisesti tämä pitää kyllä paikkaansa, mutta mitataanko kaikki rahassa? Einsteinin väitetään sanoneen: "Not everything that can be counted counts, and not everything that counts can be counted."
3 kommenttia:
Hei, matikanopettaja minäkin :) Törmäsin blogiisi, enkä malta olla kommentoimatta... En usko, että monikaan ala-asteen opettaja oppilaidensa matemaattista ajattelua "pilaa". Enemmän luulen, että löytyy paljon niitä vanhempia, jotka kertovat lapsilleen: "En minäkään ikinä näitä ymmärtänyt, enkä ole kyllä missään tätä asiaa tarvinnutkaan." Tiedä sitten missä määrin matemaattiset taidot ovat periytyviä ja missä määrin asenteet on vain opittu kotona.
Moi,
Kiitos kommentista! Vähän yksioikoisesti näköjään olen alunperin asiani esittänyt. Vaikutusta on varmasti monella tekijällä, niin opettajien, vanhempien ja vertaisten suhtautumisella ja omilla kokemuksilla. Lisäksi yhteiskunnan odotukset ja normit (positiiviset ja negatiiviset, kirjoitetut tai kirjoittamattomat, vaikuttavat varmasti myös).
Mitä mieltä olet tuosta: Arthur Benjamin's formula for changing math education
New & Used T-Shirts for the Tombola at Tien's Titanium
Tien's T-Shirts for the Tombola edc titanium at Tien's Titanium. By Tien Tien Tien. Tien's T-Shirts are designed for your mens titanium wedding bands protection. T-Shirts titanium wedding bands are designed titanium nose hoop to ford titanium ecosport
Lähetä kommentti