1.12.2005

Ryhmäytymisleikkejä

Ritva-Liisa Järvelän OPEA210:n tietotekniikan 30.11.05 pääainedemoon oli tehtävänä selvittää/miettiä/keksiä erilaisia tapoja/leikkejä/pelejä, joita voisi käyttää pihalla tai jopa sisällä, ryhmähengen luomiseen/parantamiseen. Tässä muutamia, ei itse keksimiäni, mutta mieleen tulleita mahdollisuuksia:

Käsihässäkkä => ympyrä käsi kädessä

Tälle varmaan on joku hyvä suomenkielinen nimi, mutta ainakaan tällä hetkellä en keksi parempaa nimeä kuin "käsihässäkkä". Idea on seuraava:

  1. Tarvitaan mielellään n. 8-15 ihmistä.
  2. Mennään pieneen, tiiviiseen ympyrään, jokainen sulkee silmänsä ja laittaa kätensä piirin keskelle siten, että omien käsien kyynärvarret menevät ristiin, esim. oikea kyynärvarsi kulkee oman vasemman kyynärvarren yli tai päinvastoin.
  3. Tämän jälkeen silmien pysyessä kiinni etsii jokainen henkilö molemmalle kädelleen kättelyotteeseen jonkun toisen piirissä olevan henkilön käden.
  4. Kun jokaisella on molemmissa käsissään kättelyotteessa jonkun muun piiriläisen käsi, avataan silmät.
  5. Tehtävänä on nyt saada syntynyt käsihässäkkä avattua niin, että lopulta muodostuu ympyrä. Vaikka käsiä saa tarvittaessa kääntää pois normaalista kättelyotteesta, ei otetta kaverin kädestä saa kuitenkaan missään vaiheessa irrottaa.

Riippuen muodostuvasta hässäkästä, ei ympyrän muodostaminen otteita irrottamatta aina ole mahdollista esim. jos muodostuu kaksi erillistä, toisissaan kiinni olevaa "rengasta". Usein ympyrän muodostaminen kuitenkin onnistuu vaikka aluksi tuntuukin mahdottomalta...

Peli on kaikkinensa ehdottomasti hauska ja vaatii ryhmätyöskentelyä ja joukkuehenkeä.

Ympyrään istuminen

Tarvitaan mielellään vähintään 15-20 ihmistä, mitä suurempi määrä sen parempi. Ideana on että koko lössi muodostaa seisaaltaan tiiviin ympyrän, jossa jokaisen rintamasuunta on ympyrän kehän tangentin suuntainen ts. jokainen suurinpiirtein katsoo ympyrässä seuraavana olevan henkilön pään suuntaan. Kun kuvatunlainen ympyrä on muodostettu, istuu koko porukka yhtä aikaa alas jolloin oikein tehtynä kukin istuu takanaan olevan syliin. Onnistuessaan jokainen voi aivan normaalisti istua takana olevan sylissä jokseenkin koko painollaan, ympyrä pysyy kasassa ja jokaiselle on "tuoli" vaikka yhtään tuolia ei käytettykään ;)

Parrun päällä pituusjärjestykseen

Tämän idean kuulin Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitoksella 13.4.2005 aiheesta "Outdoor Activities" luennoimassa käyneeltä Tim Jepsonilta (University of Wales at Βangor). Idea on hyvin yksinkertainen: porukka seisomaan jonkun tukevan parrun, betonireunuksen tai muun vastaavan, n. 15 cm leveän, hiukan maan pintaa ylempänä olevan tason/liuskan päälle satunnaiseen järjestykseen. Tämän jälkeen on tarkoituksena saada koko porukka pituusjärjestykseen, ilman että kukaan putoaa tasolta jolla seisotaan. Peliä voi tietysti modifioida esim. käskemällä joukkoa järjestymään pituusjärjestyksen sijasta ikäjärjestykseen tai muuta vastaavaa.

Ikäjärjestykseen puhumatta

Melko samanlainen kuin edellä mainittu, mutta tehtävänä järjestyä esim. ikäjärjestykseen (vanhin ensin, helpompi "tarkistaa" kuin nuorin ensin, mieti miksi)...kuitenkin niin, että puhuminen, huulilta lukeminen ja esim. maahan kirjoittaminen on kielletty. Tässä ei siis tarvitse olla parrun päällä kuten edellisessä...tosin lisää vaikeutta sillä kyllä saa huomattavasti, ehkä vähän liikaakin.

Ei kommentteja: