30.5.2006

Implikaation totuustaulun havainnollistus

Miksi implikaation (eli matemaattisen "jos ..., niin" -lauseen) totuustaulu on sovittu sellaiseksi kuin on, eli seuraavanlaiseksi:

Rivi# P Q PQ
1 T T T
2 T E E
3 E T T
4 E E T

Kuvitellaan, että olet työhaastattelussa. Työnantaja toteaa: "Jos tulet ensi maanantaiaamuna tänne klo 9 aamulla, saat töitä." Olkoon P lause "Henkilö menee työpaikalle maanantaina klo 9." ja Q lause "Henkilö saa töitä."

Tarkastellaan taulukon rivejä:

  1. Henkilö menee maanantaiaamuna työpaikalle ja saa töitä, homma ok, työnantaja piti lupauksensa.
  2. Henkilö menee maanantaiaamuna työpaikalle, mutta työnantaja sanoo: "Sori, ei meillä olekaan sulle hommia." tai "Me palkattiin jo yks toinen kaveri." Homma ei ole ok, siis E niinku epätosi.
  3. Henkilö ei mene maanantaiaamuna työpaikalle, mutta työnantaja soittelee perään ja tarjoaa työtä. Työnantaja piti lupauksensa (sillä lupauksen pitämistä ei edes testattu kun Henkilö ei tullut töihin), mutta teki myös jotain mitä ei ollut luvannut. Tilanne ok, implikaatio ok.
  4. Henkilö ei mene maanantaiaamuna työpaikalle eikä työnantaja soittele perään. Homma ok, implikaatio ok.

Implikaation negaatiosta

Mieti mikä voisi olla väitelauseen "Jos tulet ensi maanantaiaamuna tänne klo 9 aamulla, saat töitä." negaatio eli vastaväite. Miksi vastaväite ei ole "Jos et tule maanantaiaamuna tänne/työpaikalle klo 9, et saa töitä." ?

Ei kommentteja: