5.1.2006

RKO:n MAV51, 3.tunti, to 5.1.06

Tämänaamuinen Koposen Raimon MAV51-ryhmän (9.lkan valinnaisen matikan) tunti ei mennyt ollenkaan yhtä hyvin kuin tiistai-iltapäivän kaksoistunti. Tunnin suurimpana vikana oli luentomaisuus, oppilaat jäivät sivusta seuraajiksi kun puhuin itse liikaa. Tunnin alussa kävin dokukameralla läpi polynomialgebraan liittyviä käsitteitä kuten polynomi, polynomin termi, samanmuotoiset termit, monomi jne. Yritin saada oppilaat itse sanomaan määritelmät ohjaamalla heitä oikeaan suuntaan ja kysymällä kysymyksiä. Tästä huolimatta homma ei oikein ottanut luistaakseen ja tunnin alusta tuli raskas.

Noin tunnin puolivälissä annoin oppilaille tehtäväksi miettiä muutamia tehtäviä, mutten kuitenkaan antanut oppilaille tarpeeksi aikaa miettiä antamaani tehtävää sillä jo joidenkin minuuttien kuluttua jatkoin asiaa eteenpäin. Tämä todennäköisesti turhautti oppilaita huonon alun jälkeen vielä lisää.

Tunti oli asiasisällöltään myös liian vaativa oppilaille. Pääaiheena ollut useamman kuin kahden polynomin tulo jäi liian vähälle harjoittelulle, oppilaille ei jäänyt kuin n. 7 min kunnolliseen tehtävien laskemiseen mikä on liian vähän. Pitäisi olla mielellään 15-20 min.

Palautteessa Raimo totesi, että oppilailta menee tehtävien tekemiseen 5-10 kertaa niin kauan kuin itsellä. Tämä on hyvä mutusääntö ja liittyy Reinikan Leenan syksyllä toteamaan, tähän blogiin muistiin kirjoittamaani, muistisääntöön koetehtäviä laadittaessa: jos itseltä menee n. 5 min tehtävien tekemiseen, on koe ajankäytöllisesti todennäköisesti melko sopiva 7.-8.luokan kokeeksi. Nämä kahden eri ohjaavan opettajan muistisäännöt menevät melko hyvin yksiin :)

Ei kommentteja: